Scott Kelby trekt massa bij Professional Imaging / by Balazs Szucs

De fotografische beurs Professional Imaging in Nijkerk staat dit jaar weer geboekt als een succes. De hoofdspreker dit jaar was Scott Kelby, oprichter van Kelby Training en een van de meest erkende fotografie docenten van de afgelopen jaren. Kelby gaf een lezing over hoe je je fotografie kan verbeteren.

Na een snelle sprint door het beursgebouw in Nijkerk viel een ding op; het lijkt kleiner dan vorig jaar. De vloer is bijna het zelfde ingedeeld, maar de maat van de stands en de aantal exposanten lijkt minder. Dit kan puur aan het gevoel liggen, zeker als er naar de Canon medewerkers geluisterd wordt, volgens wie 'het net zo groot is als vorig jaar.' De enige stand die echt opvallend groot heeft uitgepakt in vergelijking met vorig jaar is Olympus, die nu ruimte had voor demo's, lifestyle impressies en een service station. Voor veel bezoekers is echter dit jaar weer de opkomst van sprekers, met name Scott Kelby, de grote trekpleister.

Hogere klasse

Kelby zelf heeft wat minder van de beurs meegekregen maar was wel onder de indruk, ondanks dat zijn enige vergelijking in Europa Photokina uit Duitsland is: “Het lijkt erop dat dit op een hogere klasse bezoekers is gericht en dat is goed. Er is veel licht, fotoboeken en die jongens daar verkopen ophang systemen voor galerijen. Ik denk dat dit een geweldige show is. Eerlijk gezegd heb ik vrij weinig kunnen rond lopen, ik heb vooral les gegeven en met mensen gepraat. Op de gallery prints na heb ik vrij weinig kunnen bekijken, zo heb ik helemaal geen product demo's gezien.”

Elf Punten

Hij gaf zijn lezing op zaterdag en zondag, en de inhoud stond in lijn met zijn levensdoel; mensen betere foto's leren maken. “Mijn baan is om te leren, ik ben een docent. Ik maak voor mezelf ook foto's en er zijn de genres waar ik van hou, maar ik voel dat mijn echte rol het verder helpen van andere fotografen is. Om de zo veel mogelijk technieken te leren en wanneer ik het gevoel heb dat ik ze meester ben die door te geven aan iedereen. Dat is mijn echte baan in het leven.” Om de presentatie bij te wonen was dringen geblazen want de theater zaal was wat smaller dan vorig jaar. Sommige mensen zijn dan ook afgehaakt hierom. Desondanks was de show vermakelijke en leerzaam. De elf punten die hij aanhaalde om betere foto's te kunnen maken zijn vrij snel op te sommen en lijken vrij voor de hand liggen, maar zijn uiteindelijk lastiger om meester te worden dan meeste mensen denken. De kern van zijn verhaal was om te zorgen dat je interessante dingen fotografeert, je zelf toeleggen op een genre en daarin jezelf voor minimaal een jaar verdiepen, je apparatuur voor het doel gebruikt waar het voor bedoeld is en te zorgen dat alleen je beste foto's het daglicht zien.

Old School

Voor de fotografen die deze richtlijnen willen na streven was er op de beurs volop aanbod van fabrikanten die hun nieuwste ontwikkelingen toonden. Voor elke technische aspect van fotografie was er wel een stand te vinden en velen leken ook hiervan te genieten. Dit is volgens Kelby ook een leuk aspect van fotografie: “Zo ver ik kan zien blijven fotografen die al langer in het vak zitten, verder werken zoals ze het hiervoor deden. Ik denk dat smartphones wel nieuwe mensen heeft geïntroduceerd in de fotografie, dus er zijn veel nieuwe gezichten. Ik ben er zeker van dat er veel puristen zijn die terug willen naar de basis technieken van fotografie, maar het blijft natuurlijk een hobby voor de meeste mensen en apparatuur is een leuk onderdeel daarvan. Ik zou ook niemand zeggen dat 'ie geen apparatuur moet kopen of dat slecht is. Het is je hobby en als je er van geniet en er van houdt om foto's te maken, dan zou je dat niet doen? Daarnaast is er ook Instagram en veel mensen gebruiken het, maar het heeft onze visuele taal niet veranderd. Het enige wat het gedaan heeft is meer mensen geintreseed gekregen in de ouderwetse stijl. Dit omdat de meeste filters proberen te lijken op het stijl van oude polaroids, Fuji en Kodak films. Maar ik wil ook niet zeggen dat dit ook de spiegelreflexfotografie transformeert, want meeste spiegelreflexfotografen willen juist niet dat hun foto's op Instagram lijkt.”

 

Iedereen is fotograaf

Al met al was het een beurs die met een tevreden gevoel verlaten kan worden, ondanks de impressie dat het wat gekrompen is. Als we kijken naar de fotografie markt van afgelopen jaar zou dit een tendens kunnen bevestigen dat deze tak van fotografie terug trekt naar de wat serieuze schieter in plaats van het “iedereen is fotograaf idee”. We zullen het zien.